Nejzdatnější švýcarské alpinistky? Krávy! Každoročně šplhají do hor za lepší pastvou

Ač se to nezdá, tak švýcarské krávy patří mezi jedny z nejzdatnějších alpinistek. Každoročně totiž na začátku léta šplhají do hor za lepší pastvou. Podle zpravodajského serveru swissinfo.ch zdolají během cesty převýšení 590 metrů.
Nejzdatnější švýcarské alpinistky? Krávy!
Nejzdatnější švýcarské alpinistky? Krávy!
pixabaz.com/Pixel-Sepp
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Stovky různých trav a bylin – tak to je přesně důvod, proč švýcarské krávy každoročně začátkem léta migrují z údolí na pastviny v horách. To, zda to má pak vliv na chuti, posoudí asi pouze znalec, nicméně podle odborníků je alpský sýr mnohem bohatší na omega-3 mastné kyseliny.

Toto stěhování skotu na „letní byt“ podporuje i švýcarská vláda. Na každou krávu zemědělcům vyplácí v přepočtu zhruba devět tisíc korun. Každé léto tak do hor podle odhadu vyráží přes čtvrt milionu kusů dobytka. Musí přitom zdolat zhruba šestnáct kilometrů plných serpentin a převýšení 590 metrů.

Do hor s kravami vyráží i lékaři nebo právnici

Navíc strávit léto v horských oblastech je snem i mnoha Švýcarů. Lékaři, právníci i učitelé tak podstupují pastevecký rychlokurz. A že to není opravdu jednoduchá práce. Krávy se musí dojit vždy za úsvitu a za soumraku. Většinu dne se pak lidé věnují výrobě sýra. Jakmile ale se se začátkem podzimu opět vrátí do údolí, už se do hor s kravami další rok většinou nevrátí.

Chov skotu patří k hlavním způsobům obživy švýcarských zemědělců už od 14. století. Není tak asi překvapením, že výroba tvrdého sýru, který umožnil jeho přepravu na dlouhé vzdálenosti, pochází právě z tohoto období. Momentálně je to ale hodně podhodnocená práce. Muži a ženy dělají v průměru 14 hodin denně, sedm dní v týdnu a vydělají si zhruba třetinu průměrného švýcarského platu.

Reklama
Reklama