Nevědomé jezení způsobuje obezitu. Jídlo bychom si měli užívat v klidu

Už jste někdy slyšeli pojem vědomé stravování? Pokud ne, není těžké přijít na to, o co se jedná. Jde o praktiku, která by se mohla zdáti jako zcela přirozená pro každého člověka. Bohužel ale v dnešní době plné všemožných vjemů v podobě neustálého online připojení, řešení pracovních záležitostí, sledování televize či videí je vědomé stravování spíše raritou.
Na jídlo je nutné se soustředit
Na jídlo je nutné se soustředit
freepik.com

reklama

Přiznejte si, kolikrát za týden se vám stane, že jíte opravdu v klidu, sámi bez jakýchkoliv jiných vjemů a věcí co vás neustále rozptylují? Ano, o to právě jde. Je dokázáno, že pokud se na jídlo dostatečně nesoustředíme a děláme u toho jiné věci, sníme toho více a přijmeme větší množství energie, než když se věnujeme pouze jídlu.  A nezáleží na tom, zda sledujeme televizi nebo si povídáme s kolegou. Vědomé jezení je praktika, kterou je dobré se naučit nejenom pokud máme problémy s hmotností či nevyváženým jídelníčkem.

Ve skutečnosti by to pro nás mělo být něco přirozeného, co děláme od narození a automaticky. Pokud se naučíme jídlo dostatečně vnímat, vyhneme se tak nadbytečnému přejídání i zbytečným pokrmům během dne, tedy ujídání. Schválně, jak často se ti stane, že si během dne zobnete něco, co si potom v podstatě skoro ani neuvědomujete, že jste snědli? Necítíte se z toho nasyceni, nemáte z toho žádný požitek a vlastně jste na to neměli ani chuť nebo hlad. Pouze se to naskytlo a vy jste si to z nudy, stresu, povinnosti, slušnosti nebo prostě jen tak dali.

Stává se tak typicky třeba i při sledování televize, když jsme přepnutí na autopilota a neuvědomujeme si, co jíme. v takovém případě pak velká část jídla co sníme, vůbec nesouvisí s hladem, v horším případě ani s chutí a my se pak nemůžeme divit, že naše hmotnost roste. Pokud jste se tímto problémem moderního světa ztotožnil i vy, zpozorněte a zkuste s tím něco udělat. Začni tím, že si k jídlu v klidu sednete a televizi i počítač necháte vypnuté. Než začnete jídlo jíst, zamyslete se nad tím, proč ho vlastně jíte. Je oběd? Večeře? Kručí vám v žaludku a pociťujete reálný hlad? Výborně. Pokud máte rozumný a pádný důvod k tomu se najíst, do toho. Jídlo si začněte v klidu vychutnávat a dejte si na něj dostatek času. Neznamená to, že musíte jíst půl hodiny, ale dejte si pozor, abyste nehltali.

Každé sousto si vychutnejte a zkuste vnímat jednotlivé chutě i čichové vjemy a užívat si je. Neberte jídlo jako samozřejmost, něco, co si odbydete a konec. Přemýšlejte nad tím, co vám daný pokrm dává, zkuste se zamyslet i nad jednotlivými složkami a komponentami pokrmu. V tichu a soustředěně se věnujte svému jídlu a naučte se vnímat své tělo i celý akt jezení. Jakmile se k tomuto dopracujete, uvidíte, že se mnohdy budete cítit sytý mnohem dříve, než kdykoliv jindy.

Vyhněte se také nevědomému jezení u televize, práce či dalších činností. Nikdy před sebe nestavte misku s občerstvením, pokud nejste skutečně hladoví a pokud chcete se zbytečným jezením mezi jídly skoncovat. Tím samozřejmě nemáme na mysli odůvodněné svačiny během dne. Často u televize sníme takové množství pochutin, které by vydali za další večeři. Je to dáno tím, že při sledování filmu nedokážeme reálně vnímat to, zda máme dost nebo proč vlastně dané jídlo jíme. Většinou je to jen tak ze zvyku, protože to je zkrátka dobré a na první pohled to vypadá nevinně.

Často si řekneme, že si dáme jen pár oříšků, chipsů nebo jeden sýr, ale většinou neskončíme jen u toho. Spořádáme tak velké množství kalorií v poměrně malém časovém horizontu a navíc naprosto zbytečně. Zkuste s tímto jednou provždy skoncovat a naučte se být gurmánem. Jíme proto abychom žili, ale nežijeme proto, abychom jedli. Zkuste si od této chvíle každé jediné jídlo které jíte na sto procent vychutnat a vnímat při tom všemi smysly, co vám dané jídlo přináší a především si nejdříve položit otázku - mám skutečný hlad nebo jde jen o chuť?

Každé sousto, které si vložíte do úst pečlivě rozkousejte a uvědomte si ho. Jakmile budete mít dost, přestaňte jíst. Nemusíte sníst vše co máte na talíři jenom proto, že už jste si to tam jednou naložili. Naučte se více vnímat signály svého těla, které si samo včas řekne, kdy už nepotřebuje jíst. Zpočátku to možná bude trochu složitější, ale časem zjistíte, že rozeznat skutečný hlad není až tak složité. Jídlo si plánujte a nesnězte všechno, co vám kdo postaví před nos. Jakmile se dostanete do bodu, kdy se s tímto naučíte pracovat, na jídlo si uděláte klid a začnete si ho dostatečně uvědomovat, tak uvidíte, že budete najednou mnohem svobodnější a možná časem i štíhlejší. Z jídla budete mít opravdovou radost a sami poznáte, že mnoho věcí, které si doposud nevědomky jedli, bylo naprosto zbytečných.

reklama

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!