OČIMA REPORTÉRA: Český chřest v ohrožení

14.04. 2020 VELKÉ ZPRÁVY: ČESKÝ CHŘEST MÁ PROBLÉMY

Český chřest v ohrožení

Rána v podobě uzavření hranic s sebou přinesla mnoho problémů. Jedním z nich je nedostatek levné a velmi pracovité zahraniční síly. Zahraniční pracovníci prostě do práce nepřišli ze dne na den, a tak na pole musel kromě českých zaměstnanců vyrazit také management. Jenomže na řádky chřestu sami nestačili a museli ho vyhazovat.

Sklízení chřestu, jehož pěstování má v Česku dlouhou tradici, je totiž velmi ošidné. Třeba zelený chřest vyroste až o osm centimetrů za den, a tak se musí sklízet velmi rychle. Pokud se hlavička chřestu dotkne plachty, celá tyčka se za chvíli zkazí a už se nedá konzumovat. Chřest je navíc křehký a snadno se láme. Nezkušený pracovník tak v prvních pár dnech víc chřestu zničí než vydoluje z hlíny.

Na česká pole se teď vrací Češi, i díky agentuře, která zaměstnávala celou řadu lidí na kulturních akcích – například jako bedňáky nebo osvětlovače. Agentura přesměrovala svůj zájem kvůli koronakrizi a lidi, kteří se točili okolo hudby, se teď musí otáčet mezi řádky s hlínou. I když jsou zvyklí na těžkou dřinu, tomuto zaměstnání se teprve učí.

I když se podařilo sehnat za zahraniční pracovníky českou náhradu, vypadá to, že pokud bude v účetnictví na konci sezóny nula, půjde o velký úspěch. Na místě, kde jsme natáčeli, už teď ví, že nesklidí třicet hektarů ze 180 a zbytek se bude možná muset prodat pod cenou. Kvůli zavřeným restauracím totiž vypadla zhruba třetina trhu. A právě na ceně v časech pandemie hodně záleží. Některé řetězce totiž raději než ten český koupí lacinější chřest ze zahraničí, pro který také není odbyt.

Matěj Rychlý

Tagy: