Oleje patří do sběrného dvora a ne do kanalizace! Začne platit nový zákon

Povědomí o ochraně životního prostředí se stále zlepšuje. Třídění odpadu je pro Čechy již samozřejmostí. V souladu s novou legislativou přibydou i povinnosti obyvatel Česka. Například třídění jedlého oleje.
Oleje patří do sběrného dvora
Oleje patří do sběrného dvora
Město Příbram
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ministerstvo životního prostředí přitvrdí v recyklaci a kromě základních žlutých, modrých a zelených popelnic na tříděný odpad nařídí obcím zavést od roku 2020 kontejnery na použité jedlé oleje a tuky (viz Legislativní předpis).

V souladu s novou legislativou už teď přichází Technické služby Příbram s možností recyklace. Ve sběrném dvoře už jsou umístěny speciální tuktejnery. Co děláte s olejem po smažení či fritování? Zřejmě každý může odpovědět, že alespoň někdy tento tuk skončil ve dřezu. To je ovšem zásadní problém. „Lití oleje a kuchyňských tuků do odpadu působí velké problémy na čističkách odpadních vod. Tyto mastnoty se usazují, nabalují na sebe další nečistoty, které v odpadech také nemají co dělat – vlhčené ubrousky a další hygienické potřeby. To vše dělá problémy pracovníkům ČOV a zbytečně zvyšuje náklady na stočné,“ uvedl starosta města Jan Konvalinka.

Podobný problém ostatně řeší každoročně i metropole. Přestože to zákon zakazuje, zejména některé pražské restaurace vylévají tuky přímo do kanalizace a nepoužívají takzvané tukové odlučovače, které předčišťují vodu před odtokem do kanalizace. A ta se ucpává. V nejkritičtějších místech bývá při čištění ucpáno až 90 procent profilu kanálu.

Tuky ze stěn pak musí pracovníci odlamovat ručně a až následně jsou odsávány sacím vozem. Čím víc odpadků nateče do čistírny, tím méně kvalitně se daří vodu vyčistit. 

Příbramáci od vedení Technických služeb dostali i doporučení, jak tento odpad ukládat. „Nejlépe je přepálené tuky a oleje slévat po vychladnutí do PET láhve. Ta se pod dřez vždy  vejde. Má to tu výhodu, že petku lze neprodyšně uzavřít, a když spadne, nebudete mít doma mastnou pohromu. Jakmile láhev naplníte, pečlivě uzavřete, a až budete mít cestu, odevzdáte ji do připravených nádob ve Sběrném dvoře. Tam už si s tímto specifickým odpadem obsluha poradí,“ říká Libor Michvocík, zástupce ředitele TS Příbram.

Reklama
Reklama