Čerstvé ovoce a zeleninu nestačí mýt pouze vodou, v období pandemie koronaviru je nutné použít i mýdlo. Virus Covid-19 se totiž dle názoru virologa může přenést z člověka na člověka z povrchu ovoce stejně, jako například z kliky či tlačítek ve výtahu. Všechno, čeho se lidé dotýkají, tak představuje potenciální hrozbu, informoval Daily Mail.
V případě Covidu-19 je podle docenta Timothyho Newsoma ze sydneyské univerzity každý povrch nebezpečný a poskytuje šanci k nákaze. „Musíme si uvědomit, že každý povrch je potenciálně znečištěn. A stejně jako u jakéhokoli druhu povrchu zde existuje riziko, které ale v běžném životě nevnímáme jako vysoké," vysvětluje docent pro Daily Mail. Dodává, že není možné testovat každé avokádo na přítomnost koronaviru, apeluje ale na čtenáře, aby neváhali a zakoupenou zeleninu a ovoce ze supermarketu po příchodu domů vydrhli mýdlem. Lidé jsou totiž zvyklí ovoce brát do rukou a vracet ho zpět do regálů, což může být ideální platformou k přenosu viru.
Nejlepší postup je tedy ovoce a zeleninu pořádně umýt mýdlem, jakmile je přineseme domů, a nespoléhat se jen na vysokou teplotu vody během vaření, že potenciální viry zneškodní. Newsome zastává názor, že i zaměstnanci obchodů s potravinami by měli mít ochranné prostředky, jako například rukavice, když čerstvé plody vykládají a rovnají do regálů. To je v momentální situaci již naštěstí celkem běžnou praxí ve většině zemí, kde se Covid-19 vyskytuje.
Zaměstnankyně australského obchodního řetězce Woolworths Daily Mailu sdělila, že v rámci práce dodržují všichni zaměstnanci řadu drastických opatření, která pomáhají udržovat bezpečné prostředí. „U pokladen je dodržován povinný odstup, každá druhá kasa je tedy v tuto chvíli uzavřena, včetně těch samoobslužných. K dispozici máme rukavice i dezinfekci, ačkoli nošení rukavic není povinné."