Pijete pravidelně příliš horké nápoje? Podle nové studie vám hrozí vyšší riziko rakoviny

Existuje řada faktorů, které zvyšují riziko vzniku rakoviny, například hojná konzumace alkoholu, kouření nebo obezita. Nyní však vědci z iránské Univerzity lékařských věd v Teheránu přišli s jedním novým. Podle jejich studie jsou lidé, kteří pravidelně pijí horké nápoje o teplotě vyšší než 60 stupňů, vystaveni výrazně vyššímu riziku rakoviny jícnu.
Iránští vědci pozorovali po 13 let (od roku 2004 do roku 2017) více než 50 tisíc mužů a žen ze severoiránské provincie Golestan. Během této doby zaznamenali 317 případů jednoho ze dvou běžných druhů karcinomu rakoviny jícnu.
Vědci posléze vyzkoumali, že pití 700 mililitrů čaje denně o teplotě alespoň 60 stupňů Celsia „bylo trvale spojováno se zhruba 90procentním nárůstem rizika“ výše zmíněného karcinomu.
Stude teheránské univerzity tak potvrdila podezření Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), která v roce 2016 označila pití velmi horkých nápojů za možný karcinogen. Agentura tehdy poukázala zvláště na nápoje teplejší než 65 stupňů a konkrétně na maté – tradiční nápoj podobný čaji, který se pije při vysokých teplotách v Jižní Americe, Asii a Africe.
Německý lékař Thomas Seufferlein, který se rakovinou jícnu zabývá dvacet let, však uvedl: „U nás jsou lidé, kteří nepijí pravidelně alkohol a nekouří, ale přicházejí s rakovinou jícnu kvůli pití horkých nápojů, naprostou výjimkou. Já bych řekl, pofoukejte si svůj nápoj a nepanikařte.“
Chladnější nápoj skutečně nemůže způsobit stejné poškození jako čaj horký, protože příliš horké nápoje v podstatě spalují sliznici jícnu.
Seufferlein nicméně zdůraznil, že přesný proces, jak horké nápoje poškozují jícen, ještě musí být prozkoumán. Nicméně chvilka strpění k tomu, než váš vroucí nápoj trochu vychladne, určitě není na škodu.