Podle nového výzkumu může být často propagovaná paleo strava zdraví škodlivá. Za jakých okolností?

Nový výzkum zjistil, že lidé, kteří dlouhodobě dodržují paleo dietu, mají vysokou hladinu krevního biomarkeru vázaného na srdeční choroby. Toto zjištění může vyvolat další obavy vzhledem k tomuto typu stravování, které, jak vědci naznačují, není dostatečně vyvážené, aby zajistilo dobré zdraví.
Paleo strava je ze značné části stavěná na konzumaci masa
Paleo strava je ze značné části stavěná na konzumaci masa
freepik.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Příznivci paleo stravování tvrdí, že jedí jednoduše tak, jako jedli naši předci. Mají vysoký příjem masa, ovoce, zeleniny, ořechů a semen, ale nejedí žádné mléčné výrobky, luštěniny ani celá zrna, protože tvrdí, že zemědělské plodiny tenkrát naši předci ještě nejedli a podle nich byli zdravější.

Tento typ stravy byl a bude obklopen kontroverzí a vědci stále debatují o tom, zda je či není bezpečný a zdravý.

Jedna studie z roku 2016 například naznačuje, že strava paleo by mohla chránit před srdečními infarkty a kardiovaskulárními chorobami zvýšením hladiny ochranné molekuly v krvi. Přesto další studie ze stejného roku provedla zcela opačný objev a dospěla k závěru, že tento typ stravy vedl k nezdravému přírůstku hmotnosti a zvýšil riziko diabetu a kardiovaskulárních onemocnění.

Výzkum provedený týmem z Austrálie nyní ukazuje na další důkazy naznačující, že lidé, kteří dodržují dietu paleo, mohou ohrožovat své zdraví, zejména kardiovaskulární systém.

Vědci pocházejí ze čtyř různých výzkumných institucí v Austrálii: School of Medical and Health Sciences a School of Science, oba na Edith Cowan University v Joondalup; School of Molecular and Life Sciences, Curtin University, Bentley; PathWest Laboratory Medicine, v Nedlands; a CSIRO Zdraví a biologická bezpečnost v Adelaide. Zjištění vědců se objevují v Evropském věstníku výživy.

Vědci vedeni Angelou Genoni, Ph.D. pracovali se 44 účastníky, kteří se řídili dietou paleo, a se 47 účastníky, kteří jedli klasickou racionální stravu, jež splňovala národní doporučení týkající se výživy. Sledovací období trvalo více než rok, během kterého vědci shromažďovali biologické vzorky od všech účastníků, hodnotili jejich stravu a porovnávali výsledky mezi kohortou paleo a kontrolní skupinou.

Navíc, aby bylo hodnocení ještě přesnější, vyšetřovatelé rozdělili účastníky, kteří dodržovali paleo dietu, do dvou dalších skupin podle toho, jak moc byla jejich dieta přísná.

Vědci zjistili, že ve skupinách paleo strávníků měli jednotlivci zvýšenou krevní hladinu sloučeniny, kterou odborníci spojují s onemocněním srdce: trimethylamin N-oxid. Ta se tvoří ve střevech a její hladiny závisí mimo jiné na stravě člověka a na bakteriích, které naplňují jeho střeva.

„Mnoho zastánců stravy paleo tvrdí, že strava je prospěšná pro zdraví střev, ale tento výzkum naznačuje, že pokud jde o produkci trimethylamin N-oxidu ve střevech, může mít paleo strava spíše nepříznivý vliv na srdce a zdraví.“ Angela Genoni, Ph.D.: „Také jsme zjistili, že populace užitečných bakteriálních druhů byly nižší v paleolitických skupinách, což bylo spojeno se sníženým příjmem uhlohydrátů neboli komplexních sacharidů. To může mít dlouhodobé důsledky pro rozvoj dalších chronických onemocnění,“ dodává.

Proč paleo může zvyšovat zdravotní rizika?

Genoni a tým tvrdí, že lidé, kteří drží paleo dietu, mají zvýšené hladiny trimethylamin N-oxidu, jelikož nekonzumují celá zrna a tím ani vlákninu ze sacharidů. Ta pomáhá za normálních okolností snižovat riziko kardiovaskulárních problémů.

„Víme, že celá zrna jsou fantastickým zdrojem rezistentního škrobu a mnoha dalších fermentovatelných vláken, která jsou životně důležitá pro zdraví vašeho střevního mikrobiomu,“ pokračuje hlavní výzkumník.

„Strava Paleo navíc zahrnuje větší porce červeného masa denně, což poskytuje prekurzorové sloučeniny k produkci trimethylamin N-oxidu, poznamenává, „a paleo strávníci také konzumovali dvakrát vyšší než doporučenou dávku nasycených tuků, což je další příčinou znepokojení.“

V závěru své studie vědci varují, že vyloučení celých zrn ze stravy může mít vážný dopad na zdraví střev, což má také vliv na zdraví srdce. Tvrdí, že je nezbytné provést další studie o úloze zeleniny a nasycených tuků při regulaci klíčových biologických mechanismů ve střevech.

Reklama
Reklama