Pravidelné pití čaje má příznivý vliv na mozek, zjistila nová studie

Tři desítky dospělých ve věku šedesáti let nebo starších podstoupily v rámci prováděné studie řadu kognitivních testů a vědecký tým z Národní univerzity v Singapuru jim rovněž provedl MRI skenování (magnetickou rezonanci). Na výzkumu se také podílely týmy z univerzit v Cambridge a Essexu.
Účastníci výzkumu také odpovídali na to, jak často pijí zelený, černý nebo oolong čaj a kávu. Výsledky ukázaly, že lidé, kteří pili čaj alespoň čtyřikrát do týdne po dobu zhruba 25 let, mají lepší funkčnost mozku – lepší strukturu nervových spojů.
„Naše výsledky poskytují první důkaz pozitivního přínosu pití čaje pro mozkovou strukturu,“ uvedl vedoucí výzkumu doktor Feng Lei a dodal, že výstupy také naznačují, že pravidelné pití čaje má ochranný účinek proti ochabování mozkové struktury.
„Jako příklad nám může sloužit analogie se silničním provozem. Jednotlivé oblasti mozku považujme za cíle a spojení mezi nimi za cesty. Pokud je silniční systém lépe organizovaný, pohyb vozidel a cestujících je efektivnější a využívá méně zdrojů. Podobně, když jsou spojení mezi jednotlivými částmi mozku strukturovanější, přenos informací může fungovat efektivněji.“
Ačkoliv se podle vědců jedná o první studii svého druhu zkoumající vliv pití čaje na nervová spojení v mozku, nejedná se o první studii, která vypovídá o pozitivních přínosech pití čaje na zdraví člověka. Dříve například studie přinesly informace, že čaj pomáhá odvrátit cukrovku druhého stupně a přispět k delšímu životu.
Němečtí vědci v minulém roce přičetli pozitivní přínos v boji proti „vnitřnímu stresu“ polyfenolům nacházejícím se v čaji, pokud jsou užívány společně s doplňky obsahujícími zinek.
V roce 2017 zase jiná studie ukázala, že čaj může uhladit výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi. Jiný výzkum zase přišel s tím, že těm, kteří pijí čaj, se méně zhoršují poznávací schopnosti. Poslední uvedená studie, rovněž prováděná doktorem Leiem a jeho kolegy, spekulovala o tom, zda zelenený a černý čaj obsahují bioaktivní sloučeniny, které zlepšují paměť.
Čaj je přitom podle Leie oblíbeným nápojem už od středověku. Záznamy odkazující na jeho spotřebu se datují až zhruba 2700 let před náš letopočet do Číny.