Prestižní gastronomické ocenění míří do neznámé plážové restaurace v JAR: Šéfkuchař sází na čerstvost potravin

I malá plážová restaurace může udělat díru do světa! Wolfgat - restaurace sídlící na jihu Afriky získala prestižní světovou cenu, která se každoročně udílí v Paříži. Informace přinesl server BBC.

Wolfgat - tak tenhle název si dobře zapamatujte, pokud se chystáte navštívit západní pobřeží Jihoafrické republiky. Právě tam se nachází malá plážová restaurace se šesti zaměstnanci a šéfkuchařem Kobusem van der Merwem.

Kdo by to byl řekl, že zmíněný tým dosáhne na čtvrté místo ve světovém ocenění Chef Of The Year awards pro rok 2018. Restaurace dále získala cenu za druhou nejlepší restauraci „off-map destination“. Nejlepší restaurace všeho druhu hledají a hodnotí ti nejlepší kuchaři a zakladatelé restaurací po celém světě. Zaměřují se na cenově dostupné podniky a hodnotí vše od chuti až po design prostředí.

Sám majitel Wolfgatu říká, že základem jeho kuchyně jsou čerstvé ryby a prakticky všechny místní suroviny. Každý den je v denní nabídce ryba či jiné mořské plody, celý jídelníček disponuje malým, zato kvalitním výběrem jídel. Kobus klade důraz na čerstvost a nezaměnitelnost chutě a vůně surovin. „Snažíme se suroviny co nejméně upravovat, aby si zanechaly svou typickou chuť i vůni,“ říká.

Plážová restaurace je opravdu velmi malá, najíst se tam současně může pouze 20 hostů. Večeře o sedmi chodech by vás v přepočtu vyšla na necelých 1400 Kč. Pokrmy často obsahují divoké sezónní bylinky, mořské řasy a neobvyklé domorodé koření.

Majitel se v minulosti živil jako food blogger a své zkušenosti s vařením uplatnil až o několik let později. „Toto ocenění ale nepatří mně. Je pro skvělý tým, který mi je oporou,“ řekl pro agenturu AFP těsně po vyhlášení výsledků.

V porotě této prestižní kuchařské soutěže usedl například René Redzepi - majitel dánské restaurace Noma, či autor kuchařek Youtam Ottolenghi. Nechybí ani irská šéfkuchařka Clare Smyth - první žena, která získala tři Michelinské hvězdy ve Velké Británii.

Tagy: