Při nákupu potravin se Češi nejvíc z EU bojí nemocí zvířat. „Zbytečné,“ tvrdí expertka

Češi se zajímají o bezpečnost potravin téměř nejméně z Evropské unie. Ukazuje to nový výzkum Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.
Rozhovor pro TV Prima s nutriční terapeutkou Margitou Slimákovou

reklama

Češi oproti jiným národům přistupují k ceně jako k hlavnímu aspektu při nákupu. Průzkum také ukázal, že dvě třetiny občanů změní svou stravu po obdržení informace týkající se potravinového rizika - zbývající třetině je to ale jedno a u potravin zůstává i přes riziko. Evropané se pak nejvíce bojí hormonů v mase (44 %), pesticidů (39 %), znečištění v rybách a nápojích (37 %) a také konzervantů (36 %).

Podle průzkumu se Češi oproti jiným národům daleko méně obávají zbytků pesticidů ve stravě anebo antibiotik. Přitom právě toto jsou podle odborníků ta největší každodenní rizika.

„Češi se zas tak nebojí takových těch rizik, kterých já bych se bála - to jsou rezidua pesticidů v potravinách nebo třeba zbytky antibiotik - my dneska víme, že nadužívání antibiotika, aniž bychom ho měli předepsané, je dneska celosvětová hrozba,“ řekla v rozhovoru pro TV Prima nutriční terapeutka Margit Slimáková.

Pesticidů se naopak nejvíc bojí Řekové, antibiotik potom ve Švédsku. Češi se naopak oproti všem ostatním evropským národům nejvíce obávají nemocí zvířat, které by se mohly potenciálně přenést na člověka - celkem 45 % Čechů to vnímá jako největší riziko. „Ale není to každodenní starost, není to zas nic tak obvyklého, co by nás ohrožovalo každý den téměř v každé potravině, jak je tomu u těch antibiotik, pesticidů ale třeba i aditiv, některých barviv a dalších,“ dodala Slimáková. 

 

Tomáš Polák

reklama

reklama