Přísady vyráběné z uhelného dehtu? Potraviny, které dáváme dětem, mohou změnit jejich náladu a zhoršit soustředění

Chcete svým dětem pomoci stabilizovat výkyvy nálady a zlepšit koncentraci? Zjistěte, jak jednoduché změny stravy mohou pomoci.
Ilustrační foto: Chování a pozornost dětí můžou ovlivnit látky v potravinách
Ilustrační foto: Chování a pozornost dětí můžou ovlivnit látky v potravinách
freepik.com

reklama

Podle mnohých studií má stravování vliv na fyzický vývoj, rozvoj mozku, ale také každodenní chování dětí. Rodiče by se měli soustředit, alespoň v rámci prevence zdravotních potíží, na nutričně bohatou stravu. Nicméně jsou zde i látky přidávané do běžně konzumovaných potravin, u kterých existuje podezření, že přispívají ke vzniku alergií, nespavosti nebo ztráty soustředění.

Jestliže u svého dítěte pozorujete příznaky nespavosti, nedostatečné soustředěnosti nebo změn nálad, tak určitě navštivte lékaře, který může doporučit další odborníky a stanovit vhodný postup. Nesnažte se diagnózu určovat sami pomocí internetu.

Luštíte etikety?

Můžete čtením etiket zlepšit svoje zdraví? Zaměřeno na „prázdné“ kalorie

Potravinářské přídatné látky se používají buď k prodloužení trvanlivosti potravin, nebo ke zlepšení a zvýraznění chuti. Zahrnují konzervační látky, umělá barviva, umělá ochucovadla a okyselující látky. Ačkoli v některých zemích bylo zakázáno mnoho syntetických přísad, nelze předpokládat, že všechny přísady, které se v současné době používají v našich dodávkách potravin, jsou pro tělo dítěte zcela vhodné.

Dodnes se přidávají syntetické látky, které byly spojovány s astmatem, alergiemi, migrénami a hyperaktivitou u dětí. Byť je evropská legislativa velmi přísná a stanovuje obsah látek v potravinách hluboko pod limit jejich možné škodlivosti, není na škodu zjišťovat složení potravin podávaných dětem a obsah nežádoucích látek minimalizovat.

Výrobci přimíchávají některé přísady do potravin ke zvýšení trvanlivosti, barvy a zlepšení struktury. Na které z nich si u dětí dát pozor?

  • tartrazin (E102)
  • chinolinová žluť (E104)
  • žluť SY (E110)
  • azorubin, jinak nazývaný karmoisin (E122)
  • ponceau 4R (E124)
  • červeň allura (E129)
  • benzoát sodný (E211)
Děti tráví více volného času u pc a tv

Na 80 % dětí se málo hýbe. Ministerstvo připravuje akční plán, jak je dostat od televize a počítačů

E102 se vyrábí synteticky z kamenouhelného dehtu. Najdeme ho v ovocných džusech, konzervovaném ovoci a hrášku, plechovkových omáčkách, hořčici, čokoládě a cukrovinkách.

E104 se získává synteticky při destilaci uhelného dehtu, kostí či alkaloidů. Přidáván je při výrobě některých sušenek, pudinků, žvýkaček, mléčných výrobků a hořčic.

E110 již bylo zakázáno v Norsku a Finsku a jeho zákaz zvažuje také Velká Británie. Jedná se o syntetickou látku, dříve vyráběnou z uhelného dehtu.

E122 můžeme objevit ve složení některých marmelád, limonád, v instantních polévkách, krupici, pudincích či marcipánu. Vyráběn je také z kamenouhelného dehtu.

E124 je součástí kečupů, cukrovinek, marmelád, pudinků, žvýkaček, limonád, zmrzlin či kompotovaného ovoce. Červené barvivo je získáváno synteticky z kamenouhelného dehtu.

E129 je jako červené barvivo využívané při výrobě salámů, moučníků a limonád. Výroba probíhá synteticky z uhelného dehtu a ropy.

E211 neboli benzoát sodný je používán jako konzervant nejčastěji v konzervované zelenině a ovoci, džemech, sýrech, margarínech, balených treskách a omáčkách. Vyráběn je neutralizací kyseliny benzoové, která se vyrábí oxidací toulenu, hydroxidem sodným.

reklama

reklama

Něco se chystá. Nová prima+ již brzy!