Chcete svým dětem pomoci stabilizovat výkyvy nálady a zlepšit koncentraci? Zjistěte, jak jednoduché změny stravy mohou pomoci.
Podle mnohých studií má stravování vliv na fyzický vývoj, rozvoj mozku, ale také každodenní chování dětí. Rodiče by se měli soustředit, alespoň v rámci prevence zdravotních potíží, na nutričně bohatou stravu. Nicméně jsou zde i látky přidávané do běžně konzumovaných potravin, u kterých existuje podezření, že přispívají ke vzniku alergií, nespavosti nebo ztráty soustředění.
Jestliže u svého dítěte pozorujete příznaky nespavosti, nedostatečné soustředěnosti nebo změn nálad, tak určitě navštivte lékaře, který může doporučit další odborníky a stanovit vhodný postup. Nesnažte se diagnózu určovat sami pomocí internetu.
Potravinářské přídatné látky se používají buď k prodloužení trvanlivosti potravin, nebo ke zlepšení a zvýraznění chuti. Zahrnují konzervační látky, umělá barviva, umělá ochucovadla a okyselující látky. Ačkoli v některých zemích bylo zakázáno mnoho syntetických přísad, nelze předpokládat, že všechny přísady, které se v současné době používají v našich dodávkách potravin, jsou pro tělo dítěte zcela vhodné.
Dodnes se přidávají syntetické látky, které byly spojovány s astmatem, alergiemi, migrénami a hyperaktivitou u dětí. Byť je evropská legislativa velmi přísná a stanovuje obsah látek v potravinách hluboko pod limit jejich možné škodlivosti, není na škodu zjišťovat složení potravin podávaných dětem a obsah nežádoucích látek minimalizovat.
Výrobci přimíchávají některé přísady do potravin ke zvýšení trvanlivosti, barvy a zlepšení struktury. Na které z nich si u dětí dát pozor?
- tartrazin (E102)
- chinolinová žluť (E104)
- žluť SY (E110)
- azorubin, jinak nazývaný karmoisin (E122)
- ponceau 4R (E124)
- červeň allura (E129)
- benzoát sodný (E211)
E102 se vyrábí synteticky z kamenouhelného dehtu. Najdeme ho v ovocných džusech, konzervovaném ovoci a hrášku, plechovkových omáčkách, hořčici, čokoládě a cukrovinkách.
E104 se získává synteticky při destilaci uhelného dehtu, kostí či alkaloidů. Přidáván je při výrobě některých sušenek, pudinků, žvýkaček, mléčných výrobků a hořčic.
E110 již bylo zakázáno v Norsku a Finsku a jeho zákaz zvažuje také Velká Británie. Jedná se o syntetickou látku, dříve vyráběnou z uhelného dehtu.
E122 můžeme objevit ve složení některých marmelád, limonád, v instantních polévkách, krupici, pudincích či marcipánu. Vyráběn je také z kamenouhelného dehtu.
E124 je součástí kečupů, cukrovinek, marmelád, pudinků, žvýkaček, limonád, zmrzlin či kompotovaného ovoce. Červené barvivo je získáváno synteticky z kamenouhelného dehtu.
E129 je jako červené barvivo využívané při výrobě salámů, moučníků a limonád. Výroba probíhá synteticky z uhelného dehtu a ropy.
E211 neboli benzoát sodný je používán jako konzervant nejčastěji v konzervované zelenině a ovoci, džemech, sýrech, margarínech, balených treskách a omáčkách. Vyráběn je neutralizací kyseliny benzoové, která se vyrábí oxidací toulenu, hydroxidem sodným.