Pro Čechy začíná být kvalita důležitější než cena. Kvalitní potraviny preferuje téměř polovina z nich

Za posledních pět let se počet spotřebitelů, pro které je kvalita důležitější než cena, zvedl z 35 na 40 %. Špatná zpráva je, že se zároveň s tím zvyšují ceny potravin a nápojů. Lidé také v průměru nakupují méně často, zato se zvětšuje velikost nákupu.
Češi čím dál více preferují kvalitní potraviny
Češi čím dál více preferují kvalitní potraviny
freepik.com

reklama

„Na výdajích domácností se nejvíce podílejí čerstvé a chlazené potraviny, druhé místo z hlediska útraty patří nápojům, třetí obsadily cukrovinky a snacky," uvedl ředitel spotřebitelského panelu agentury GfK (pro výzkum trhu) pro ČR a Slovensko Ladislav Csengeri.

Růst životní úrovně se projevuje na tom, co lidé kupují. Řetězce se na to snaží reagovat zařazením výrobků od lokálních dodavatelů nebo bio chovatelů. V českých supermarketech přibývají také koutky s čerstvými hotovkami jako jsou například hotové saláty, míchaný kuskus nebo hummus s celozrnnými kousky pečiva.

Alespoň 85 % masa a více vlákniny

Oproti ostatním zemím Evropské unie Češi stále poměrně často nakupují ve slevových akcích. U balených potravin se jedná o 51 % celkové útraty při jednom nákupu. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Svazu obchodu a společnosti GfK. V Německu tento podíl činí pouhých 17 %, v Polsku 20 % a na Slovensku 38.

Zeptali jsme se specialistky na výživu Sandry Figalové jakých chyb se při nákupu nejčastěji dopouštíme.

„Z pohledu kvality potravin můžeme zmínit především masné výrobky. Často se setkávám s tím, že si lidé nezkontrolují obal a složení. Vybírají ze zvyku. Může se tak stát, že koupíme uzeninu, například šunku s obsahem masa pod 50 %. Ideálně bychom měli vybírat potraviny s obsahem alespoň 85 % masa. To samé se týká párků, slaniny a dalších produktů. Informovanost ale roste a lidé si na to dávají větší pozor,“ zmiňuje jeden z nešvarů při nakupování nutriční terapeutka.

Ilustrační foto - jak poznat špatné potraviny

Jak poznat nekvalitní potraviny a špatné jídlo, za které zbytečně utrácíme peníze

Pozor si dejte kromě masa především také na kvalitu mléčných výrobků, mražených polotovarů a obecně trvanlivých produktů.

„Nemyslím si, že můžeme udělat zásadní chybu při výběru zeleniny a ovoce. V obchodě můžeme ohodnotit vzhled i zralost potraviny. Ostražitá bych byla u mléčných výrobků a nápojů, do kterých je přidáván cukr. I zdravě vypadající minerální voda může obsahovat stejné množství cukru jako cola, a to je problém.“ uvádí konkrétní příklad Figalová. 

A dodává: „Doporučuji u potraviny vždy zkontrolovat alespoň obsah cukru a upřednostnit potraviny s vyšším obsahem vlákniny. Varující může být dlouhé a nepřehledné složení na etiketě. Pokud na obalu najdete látku nebo surovinu, kterou neznáte, raději si jí před koupí ověřte nebo sáhněte po alternativě.“

reklama

reklama