Riziko rakoviny a civilizačních onemocnění zvyšují zpracované potraviny až o deset procent

Určitě už jste i vy někde slyšeli, že co se ultrazpracovaných potravin týče, nejsou pro své účinky na naše zdraví příliš opěvovány. Také ale všichni víme, jak těžké je občas odolat něčemu sladkému, slanému či smaženému, co prošlo méně zdravou technologickou úpravou. Nová studie vás ale od zpracovaných potravin odradí, možná alespoň na chvíli.
Ilustrační foto: Mezi průmyslově zpracované potraviny patří jídla smažená, slazená a nadměrně solená
Ilustrační foto: Mezi průmyslově zpracované potraviny patří jídla smažená, slazená a nadměrně solená
freepik.com

reklama

Vědci totiž zjistili, že lidé, kteří jedí více ultrazpracovaných potravin, jako jsou různé fastfoody, instantní pokrmy, smažené pokrmy, chipsy, sladké pečivo a další dobrůtky, mají vyšší riziko vzniku rakoviny. Je potřeba si ale uvědomit, že ne všechny zpracované potraviny jsou automaticky škodlivé. Například takové upravené mléko je také zpracováno za vyšších teplot nebo tlaku, ale zde je tato úprava spíše žádoucí, abychom se zbavili bakterií, které se v mléce přirozeně nacházejí. Vyhnout bychom se však měli výše zmiňovanému rychlému občerstvení a všemu, co má ve složení až příliš mnoho přídatných látek, tuku, cukru a soli. Takové potraviny jsou také často energeticky mnohem náročnější.

Již dlouhou dobu se ví, že lidé konzumující ve větší míře ultrazpracované potraviny bývají často obézní nebo mají nadváhu. U takových lidí je také mnohem větší pravděpodobnost, že budou trpět některým z civilizačních onemocnění jako je diabetes 2. typu, onemocnění srdce a cév, a některých typů rakoviny, jako je například kolorektální karcinom.

Nová studie, která byla prováděna ve Francii na více než 105 tisících respondentech, zjistila, že 10% nárůst konzumace ultrazpracovaných potravin byla u některých spojována se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny prsu o více než 10 %. Zvýšená konzumace ultrazpracovaných tuků, omáček, sladkostí a sladkých nápojů byla spojována se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny obecně, kdežto nadměrná konzumace sladkých ultrazpracovaných potravin zejména se vznikem rakoviny prsu.

Na druhou stranu je potřeba také ale zmínit, že lidé, kteří inklinovali k vyšší konzumaci těchto potravin, také častěji kouřili a měli méně pohybu než ostatní, nicméně autoři studie toto podle všeho kontrolovali a zohledňovali ve výsledcích studie. Na kolik však tyto aspekty statisticky zohledňovali, můžeme jen spekulovat a proto bychom se na výživu měli i nadále dívat jako na celek a zohledňovat všechny aspekty zdravého životního stylu. Marji McCullough, strategická ředitelka nutriční epidemiologie společnosti American Cancer Society, navrhuje rovněž opatrnost při interpretaci toho, co je zodpovědné za riziko rakoviny spojené s ultrazpracovanými potravinami. Jak již bylo řečeno, existují i takové potraviny, jejichž zpracování je spíše zdravotně žádoucí.

reklama

reklama