Rozhovor: Prase se nedá vyrobit, proto cena vepřového roste, míní ekonomka

Vepřové maso zdražuje

Zdražování vepřového masa

V minulém roce cena masa rapidně stoupla. Například kýta stála více jak sto padesát korun za kilogram. Ceny ale rozhodně ani letos klesat nebudou. Vepřové spíše o pár korun ještě podraží. Podle ekonomky za to může i velká poptávka z Číny.

„Já si myslím, že cena vepřového poroste i v letošním roce. Koneckonců, prase není věc, která by se dala vyrobit během jednoho týhne,“ vysvětluje ekonomka Markéta Šichtařová. Část chovu bylo navíc nutné v roce 2019 vybít. Dále ceny rostou kvůli vysoké poptávce z Číny. „I evropská populace je poměrně bohatší a i Češi přišli vepřovému poměrně na chuť,“ dodala. Vysoká poptávka tedy znamená i vyšší cenu.

S ekonomkou souhlasí i ředitel svazu chovatelů prasat Jan Stibal. „Vychovat prase trvá v podstatě rok. Když budu počítat i to, že prasnice musí být březí. Takže ta reakce na každou situaci je poměrně dlouhá,“ dodal. Podle jeho slov k žádnému dramatickému nárůstu cen ale v tomto roce nedojde. Určit, kolik maso bude stát, je ale obtížné. Závisí to totiž i na dalších hráčích, jako jsou například zpracovatelé maloobchodních řetězců.

Tagy: