Špatné držení zvířat na tržnicích může být příčinou mutací virů

Všechny dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem nového koronaviru jsou netopýři a že nebyl upraven či vyroben v laboratoři, uvedla WHO podle Reuters. Podle odborníků však nemoc nepropuká při konzumaci tepelně upravených netopýrů, ale už při pouhém kontaktu s nimi na tržnici. Může za to mimo jiné nesprávné držení různých druhů živočichů, a to včetně netopýrů, na jednom místě ve špatných hygienických podmínkách. Trhy s masem fungují v asijských státech dál, a to navzdory celosvětové pandemii.
Netopýr - koronavirus (Ilustrační foto)
Netopýr - koronavirus (Ilustrační foto)
(ZDROJ: Pixabay)

Je 7. dubna a na rušné tržnici s masem leží hromada mrtvých netopýrů na prodej. A to hned vedle čerstvě naporcovaného vepřového masa. Nad tím vším rozhořčený prodavač, který křičí na zákazníka, který se tuto scénu na turistickém ostrově v Indonésii pokouší zachytit na mobilní telefon.

O dva dny dříve a o 3 000 km dál směrem na sever se zákazníkům na tržnici v čínské oblasti Kuang-si naskytla možná ještě horší podívaná. Živé kočky ve znečištěných klecích, kde na špinavé zemi kolem nich leží v krvi části zvířecích těl a naporcované maso různého původu.

Jiný respondent si 26. března v provincii Kuang-tung sousedící s Hongkongem všiml, že se šarlatáni s tradiční medicínou netají prodejem léčiv z netopýrů a škorpionů, které mají ulevit od bolestí revmatického původu nebo příznivě působit proti hmyzímu bodnutí.

Toto byla pro představu jen malá ochutnávka od respondentů pro web Independent, jak v různých částech Číny a jihovýchodní Asie nadále ve velkém fungují tržnice s divokými zvířaty navzdory pandemii. Celý svět zavádí přísná opatření proti šíření nového typu koronaviru a právě ta měla platit pro daný typ asijských tržnic se zvířaty a pro vyznavače tradiční medicíny dvojnásob.

youtuberka pojídá netopýry

Čína slaví vítezství nad pandemií. Vrátila se k hodování netopýrů

Zatímco tržnice s masem v Pekingu a Šanghaji se zdají být čisté a dokonce to vypadá, že splňují všechny normy, okolní města na jihu a západu Číny si s nařízeními hlavu nelámou. Asi 1 500 kilometrů od hlavního města už tržnice nevykazují snad ani náznak toho, že by dbaly na varování epidemiologů ohledně nebezpečí přenosu nemocí ze zvířat.

Zdroj viru, který stojí za onemocněním COVID-19, není zatím zcela znám, i když všechny důkazy vedou k předpokladu, že se jedná o nemoc způsobenou netopýry. Také u epidemie SARS v roce 2003 bylo zdrojem nákazy divoké zvíře, konkrétně cibetka. Zmutovaný vir se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) přenesl na člověka podobně jako dnešní nový typ koronaviru.

Britský epidemiolog Ben Cowling, který působí na univerzitě v Hongkongu, podrobně studoval původní ohnisko nákazy. Je přesvědčen, že „virus, který v současné době sužuje svět, pochází z netopýraׅ“. Podle něj je také velmi nepravděpodobné, že by nákaza pocházela z jiného místa, než z Wu-chanu a jeho okolí.

Doktor Richard S Ostfeld, který se zabývá původem virů, řekl webu Independent, že „riziko přenosu zoonotických virů, tedy virů, které se přenáší ze zvířat na člověka, je většinou spojeno s výměšky infikovaných volně žijících zvířat, a to včetně slin, moči a výkalů“.

„Je také možné, že k přenosu infekce může dojít už při usmrcování zvířat. Zdravotní riziko spočívá i ve způsobu, jakým jsou různé druhy volně žijících živočichů, které se v přírodě společně nevyskytují, umístěny. Ve velmi těsné blízkosti a nehygienických podmínkách jsou tato zvířata vystavena obrovskému stresu a vylučují patogeny, které se pak velmi často přenáší na jiná zvířata, ale i na lidi. Samotná konzumace tepelně upraveného masa, ať už volně žijícího živočicha nebo hospodářských zvířat, již takové riziko nepředstavuje,“ upřesnil Ostfeld.

Podívejte se, jak to vypadá na slavné indonéské tržnici v provincii Sulawesi:

reklama