Třetina veškerého jídla se vyhodí a znehodnotí. Přitom několik milionů lidí trpí hladem

Podle Organizace pro výživu a zemědělství se za rok na světě vyhodí nebo znehodnotí třetina potravin. Kdyby se toto množství zachránilo, nasytilo by kolem miliardy lidí. Na jednoho člověka v Evropě tak připadne kolem 100 kilogramů vyhozeného jídla za rok. Lze situaci zachránit?

Plýtvání jídlem se za poslední roky stalo tématem, které lidi zajímá. Zakládají organizace a snaží se problém sami řešit. Nejen každý člověk, ale i každá restaurace a hotely by měly s problematikou začít pracovat, tvrdí odborníci ze serveru EatResponsibility.cz. Plýtvání totiž vzniká v celém dodavatelském řetězci potravin. Od spotřebitele až po vyhozené jídlo z obchodů, restaurací a hotelů. Lidé v EatResponsibility zjistili, že pokud se porovná plýtvání mezi industriálními a rozvíjejícími se zeměmi, je rozdíl vysoce znatelný. Jeden člověk v bohatších zemích vyplýtvá o osmdesát kilo potravin více, než člověk z chudých zemí.

Navíc zjistili, že s vyhazováním nespotřebovaného jídla se znehodnocují i všechna hnojiva, stroje a doprava, jež jsou pro jejich výrobu zapotřebí. S plýtváním potravin člověk vyhazuje i veškeré potřebné zdroje k další výrobě. S tím jde pryč i velké množství vody, půdy a energie.

V roce 2050 bude na Zemi 9,7 miliard lidí. Otázkou je, zda dokáže naše planeta tolik lidí zaopatřit.

Plánujete si nakupování potravin? Častým problémem jsou domácnosti, které nakupují ve velkém a nejsou schopny vše sníst. Časté nakupování akcí typu 1+1 je mnohdy zdrojem následného odpadu. Při vaření navíc dochází ke spoustě odpadu, který se dá následně také zpracovat a využít v mnoha dalších receptech. Například nezpracované zbytky zeleniny se dají dále zpracovat na zeleninový vývar, uvedl zdroj Zachranjidlo.cz.

Z restaurací a hotelů jde mnoho odpadu. Existují ale výjimky, které se snaží chovat ekologicky. Tyto restaurace jsou uvedeny v aplikaci Nesnězeno, díky které se dozvíte, která jídla jsou před expirací a plánují se vyhodit. Těmto jídlům nic není a navíc jsou levnější. Člověk tak ušetří peníze a životní prostředí.

Jak zamezit plýtvání?

Zachranjidlo.cz doporučuje ekologičtější chování:

- napište si seznam potravin, které opravdu potřebujete

- ne všechny slevy se vyplatí - akce nemusí být vždy výhodné, pokud se vám vše zkazí v lednici

- vícekrát menší nákup za týden je lepší jak jeden velký - často se velké množství nepodaří zkonzumovat

- nechoďte nakupovat hladoví

Tagy: