Více zdanit maso a uzeniny? Podle studie by ročně zachránilo skoro čtvrt milionu životů

Hovězí, jehněčí či vepřové maso jsou podle klasifikace Světové zdravotnické organizace (WHO) považovány za „pravděpodobně“ karcinogenní, zatímco všechna zpracovaná masa jako zcela karcinogenní. Navíc jsou tato masa spojena se zvýšenou mírou srdečních onemocnění, mrtvice a diabetu.
Vedoucí autor studie Marco Springmann se domnívá, že vyšší zdanění červeného a zpracovaného masa by spotřebitele mohlo povzbudit k tomu, aby si vybírali zdravější potraviny. Podobně jako mají vyšší daně odrazovat od spotřeby jiných škodlivých produktů, jako jsou alkohol, tabák nebo cukr.
Jeho výzkum naznačuje, že výše uvedená daň by snížila konzumace masa o dvě porce týdně v zemích s vyššími příjmy a o 16 procent celosvětově. Nižší konzumace masa podle studie také pomáhá udržet zdravou tělesnou váhu.
„Nikdo nechce, aby vlády říkaly lidem, co mohou a co nemohou jíst. Nicméně, naše zjištění jasně ukazují, že spotřeba červeného a zpracovaného masa si vybírá svoji cenu,“ dodal Springmann.
Podle nedávného odhadu projektu zaměřeného na globální zátěž nemocí každý rok na 34 tisíc úmrtí na rakovinu spojeno s nadměrnou konzumací zpracovaného masa.
Další studie z nedávné doby zase zjistila, že mánie – psychické stavy projevující se hyperaktivitou a euforií – pravděpodobněji postihují častěji lidi, kteří jedí maso opracovávané dusičnany, jako jsou hot dogy, salámy nebo další uzeniny.