Vyšší dávky vitamínu D snižují riziko všech druhů rakoviny o 13 %, uvádí nová studie

Zvýšení každodenního příjmu vitamínu D coby potravinového doplňku může podle studie snížit riziko úmrtí na jakýkoliv typ rakoviny o 13 %, uvedl server Daily Mail. Rovněž česká lékařka ve své přednášce „Co vám lékaři neřeknou“ vyzdvihuje význam vitaminu D pro lidské zdraví.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Pixabay

reklama

Vitamín D je jeden z nejdůležitějších vitamínů pro náš život. Ovlivňuje na dvě stovky chemických reakcí v těle a byl objeven ve všech typech lidských buněk a tkání. Umožňuje lidskému tělu z potravy vstřebávat vápník a fosfáty důležité pro udržení zdravých kostí a zubů. Je nápomocný v odstraňování bolesti zad (páteře), povzbuzuje štítnou žlázu, pomáhá s detoxikací organismu a zvyšuje odolnost proti nemocem.

Vytváří se působením slunečního záření

Vitamín se vytváří v kůži prostřednictvím působení slunečního záření. Vzhledem k současnému sedavému způsobu života a modernímu životnímu stylu, kdy většinu času trávíme uvnitř bez dosahu přímých slunečních paprsků, trpí řada osob nedostatkem tohoto vitamínu.

Americký vědec Dr. Shifeng Mao ze zdravotního institutu pro rakovinu v Pittsburghu ve své studii uvedl, že podle jeho zjištění měli pacienti s nedostatkem vitaminu D více než dvakrát vyšší pravděpodobnost rozvinutí rakoviny slinivky a rovněž vyšší riziko rakoviny tlustého střeva.

Podle několika studií snižuje riziko rakoviny

Samostatná studie provedená na 79 tisících zdravých dospělých jedinců, kteří užívali po nejméně tři roky jako potravinový doplněk vitamín D, zjistila, že u těchto lidí v pozdějším životě poklesnul výskyt jakékoliv formy rakoviny o 13 procent.

Zjištění jiné studie zase naznačují, že užívání tablet vitamínu D spolu se statinem je spojeno s téměř čtyřicetiprocentním poklesem rizika úmrtí na rakovinu prostaty. Všechny tři výše uvedené studie byly prezentovány na konferenci Americké společnosti klinické onkologie v Chicagu.

Vědci si nejsou zcela jisti, jak vitamin D bojuje s rakovinou, ale někteří věří, že produkuje enzymy, které „detoxikují“ přirozené kyseliny v těle.

Vitamín D možná důležitější než vitamín C

Stejně jako jinde po světě, i v České republice trpí řada lidí nedostatkem příjmu vitamínu D. „Nechodíme moc na sluníčko, nejíme dostatek ryb, naše prasátka, která nám dříve v sádle dodávala vitamín D, se už taky venku moc nepasou,“ varuje ve své přednášce „Co vám lékaři neřeknou“ MUDr. Ludmila Eleková.

„Moje zkušenost je, že to déčko je možná důležitější (než vitamín C - poznámka autora). Že když těm lidem suplementuju déčko, tak mi prostě nestůňou. I u nás v rodině se ta nemocnost výrazně zlepšila po tom, co jsme začali brát déčko,“ dodala MUDr. Ludmila Eleková.

Kromě pobytu na sluníčku lze vitamín D získat také potravou. Nachází se například v játrech, vejcích, červeném mase nebo v rybách.

reklama

reklama