Zeleným čajem ke zdraví. Pravidelné pití podle studie prodlužuje život, snižuje riziko mrtvice nebo infarktu

Ochranu srdce a udržování lepšího zdravotního stavu mají mít na starosti antioxidanty, které nápoj obsahuje. Vědci v Číně na základě průzkumu provedeného na sto tisíci lidech zjistili, že pravidelní pijáci zeleného čaje žijí v průměru o 1,26 roku déle než lidé, kteří čaj nepijí. U milovníků čaje se srdeční onemocnění nebo jiné vážné zdravotní komplikace měly rozvinout v průměru o 1,4 roku později.
Vědci tvrdí, že jediný druh čaje, který má významné pozitivní účinky, je zelený. U lidí pijících černý čaj vědci žádné významné benefity pro zdraví nepozorovali.
Studie čínské Akademie lékařských věd v Pekingu monitorovala zdraví 100 902 lidí, kteří nikdy neměli rakovinu, srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici. Sledovali pak zhruba sedm let jejich zdraví a zaznamenávali, jak často pijí čaj. Studie se nesoustředila výhradně na zelený čaj, nicméně pouze osm procent zúčastněných pilo černý čaj, který však neměl podle výzkumníků žádné významné pozitivní zdravotní účinky.
Během pozorování měli účastníci experimentu, kteří pili zelený čaj, po osm let trvání studie o 39 procent nižší riziko infarktu nebo mrtvice, o 56 procent nižší riziko úmrtí na některou z těchto příčin a o 29 procent nižší riziko úmrtí obecně. Šlo o lidi, kteří konzumovali zelený čaj nejméně třikrát týdně – ostatní byli považováni za čaj „nepijící“.
„Návyk konzumace čaje je spojený s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí obecně,“ uvedl autor studie doktor Sin-jen Wang. „Příznivé zdravotní účinky jsou nejrobustnější pro zelený čaj a u dlouhodobých pijáků čaje.“
Pozitivní účinky se dle tvrzení vědců zdály být výraznější u můžu, ale doktor Wang a jeho kolegové také uvedli, že to mohlo být způsobeno tím, že více údajů získali právě od mužů.
Podle doktora Wanga a jeho kolegů je jedním z důvodů, který posiluje zdraví, obsah polyfenolů, skupiny asi pěti set chemických látek obsažených v rostlinách, které obsahují antioxidanty. Tyto látky se běžně nacházejí v ovoci a zelenině a předpokládá se, že dokáží zastavit nebo opravit poškození buněk, kontrolovat hladinu cukru v krvi nebo zpomalit přírůstek hmotnosti lidského těla.
Čínští vědci také uvádějí, že předchozí důkazy uvádějí, že polyfenoly dokáží chránit před srdečními chorobami, vysokému krevnímu tlaku a vysokému cholesterolu. Zelený čaj je prospěšný i pro to, že není jako čaj černý fermentován, což je proces, který antioxidanty dělá méně účinnými.
Vědci také dodali, že si musíme uvědomit, že pití zeleného čaje samo o sobě nezlepší naše zdraví, ale je jen dalším nástrojem, který k tomu může dopomoci. Nemůžeme pokračovat v jídle s vysokým obsahem tuků, žít sedavý životní styl a očekávat, že čaj vyřeší všechny problémy za nás.