Začne se u jediného muže týdne! Bude z tolika žen nervózní?

Jaké bude Prostřeno! na jižní Moravě? Pohodové, jak se v tomto kraji vína, hodů a folklóru předpokládá?
Prostřeno! všichni XVII (7)
Prostřeno! všichni XVII (7)
archiv TV Prima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

REPRÍZA Něžné pohlaví bude na jihu Moravy ve velké přesile, u jednoho stolu se sejdou čtyři ženy a jediný muž. A ženy se tentokrát ukážou jako hodně soutěživé. Dvě starší dámy jsou skoro vrstevnice a mohly by si rozumět, ale nebudou. Každá je totiž úplně jiná. Jana a Magdalena si prostě nesednou. Magdě se zdá Jana namyšlená, Janě zase Magda moc obyčejná.

Prostřeno! XVII (31) - upoutávka
Prostřeno! XVII (31) - upoutávka

Zaujme zřejmě i Lenka z Brna, žena v domácnosti. Dokáže Lenka uvařit na úrovni a dá si do pořádku svůj byt, přeplněný věcmi? Kdo si nakonec odnese hlavní výhru 60 tisíc korun? Bude to Michal, nebo některá ze čtyř žen? A kdo bude divákům nejsympatičtější a získá odměnu deset tisíc korun? Zcela určitě se ale ze stejné částky bude radovat i jeden z hlasujících diváků. Sledujte další týden s Prostřeno! a hlasujte!
 

Pondělí: Jediný zástupce silného pohlaví, vystudovaný ekonom a prodejce autokosmetiky Michal (27), mužům ostudu neudělá

Michal Havlíček
Michal Havlíček
archiv TV Prima

První soutěžící se s pondělní večeří vypořádá se ctí. K jídelníčku jej inspirovala přítelkyně a ve výsledku je pondělní menu kombinací moderní i tradiční gastronomie. Sympatický hostitel do své večeře poměrně dost investoval a je jasné, že vařečky se chopil milovník masa. Na večeři přijdou samé ženy, naštěstí mezi nimi není žádná vegetariánka. Nejstarší Jana se už od začátku tváří jako kulinářská odbornice a má k jídlu docela připomínky. Jinak by to mohl být pohodový týden.

Hostitel hned v úvodu soupeřkám nabídne tyčinky z listového těsta a návštěva to ocení. Zadání úkolu týdne si ale nechá pro sebe. Michal odvážně zariskuje s předkrmem, což je hovězí carpaccio. Janě se nelíbí, že k němu podává nakládané cibulky, ty tam podle ní nepatří. Na hlavní chod je opět hovězí, tentokrát dušené skoro „do bezvědomí“. Roštěnky ale mají výbornou omáčku a jako příloha je Michalova oblíbená bramborová kaše. Maso je i v uzené polévce s kroupami, kde chybí tradiční brambory, to ale nikomu nevadí. A jak už to bývá, někdo si stěžuje, že je jídlo trochu přesolené, někdo naopak žádá o slánku. Tu hostitel nemá, rychle to však napraví, takže nakonec si pochutnají všichni. Co vzbudí největší rozpaky? Smažené banány v kokosu a těstíčku, podávané s porcí šlehačky: chuť zvláštní a kalorií více než dost!

 

Úterý: Dlouhovlasá blondýna Lenka (38) si doma zatím moc neuklidila. Na jejím stole chybí příbory i pití, zato hromady krámů a šatstva v bytě přebývají.

Lenka Fojtíková
Lenka Fojtíková
archiv TV Prima

Lenka je žena v domácnosti, nedávno se zasnoubila s přítelem, který je kuchař. Bydlí v centru Brna v malém bytě. Aby si hosté měli kam sednout, musela vyklidit postel a zbytek věcí naházela do pokoje patnáctiletého syna. Přesto se u ní hosté cítí stísněně, ale menu vypadá docela slibně. Nakonec slibněji, než jaký bude výsledek. Také v úterý bude kromě dezertu maso v každém chodu, ale na předkrm by ho mohlo být klidně méně, zato na hlavní chod zase více. Salátek mix s telecími a kuřecími medailonky vypadá zvláštně, dokonce při servírování vzbudí smích, i když Lenka je zatím kupodivu klidná a docela si fandí.

Úplný záchvat smíchu pak vyvolá „telecí steak se žampionovým vinným přelivem a vařeným bramborem“ – to není steak podle představ hostů. Žádný flák masa to není a v omáčce jsou kousky hub z předchozí polévky, žampionového krému s údajně zdrclou smetanou, ani brambory nejsou kvalitní. Lenka se s tím moc nepáře a o hosty se dobře nestará. Na jejím stole chybí spousta věcí. Nejlépe dopadne moučník, prý premiéra, což je hrníčkový perník s kafíčkem. Kávy je v hrníčcích sice žalostně málo, na perníku si ale hosté pochutnají. Možná mají ještě hlad a hostitelku aspoň jednou pořádně pochválí. Slova chvály si ale nezaslouží zábava jako z prvního stupně základky. Stihne Lenka úkol týdne?

 

Středa: Mladá maminka Klára (25) návštěvu nasytí do krajnosti obří porcí panenky, hosty pobaví a zaujme

Klára Bauerová
Klára Bauerová
archiv TV Prima

Po včerejšku si hosté budou u Kláry připadat jako v oáze, přestože trochu mrznou: kotel v jejím rekonstruovaném venkovském stavení přestal topit. Hostitelka ale svými přiléhavými žlutými šaty, které korespondují s jejím prostíráním, atmosféru rozzáří. Klára je bezprostřední, nic ze sebe nedělá, na vesnici je prý spokojená, a když na ni padne stereotyp, přihlásí se třeba do Prostřeno! S čím se pokusí o výhru, kterou by si moc přála? Je Klářino meníčko sázka na jistotu?

Prý zvolila suroviny, které by měly chutnat skoro všem. Takže budou palačinky naslano, které při smažení kuchařku trochu potrápí, nakonec ale vzbudí chuť už tím, jak hezky Klára předkrm naservíruje. Neošizený je čirý hovězí vývar, ten vaří hostitelka poprvé, ale postupuje podle maminčiných rad, i když to možná trochu přepískne s množstvím zeleniny. A pro jistotu polévku táhla už včera deset hodin. Kápne Klára božskou? Co na to Jana? Většina talířů zůstane naštěstí prázdných. Zlatým hřebem středeční večeře je panenka ve slaninovém kabátku. Na rozdíl od včerejška dostane každý porci jak pro dřevorubce a k tomu ještě gratinované brambory. Klára svým hostům opravdu přeje. Vyplatí se jí to? Kdo bude mít zase nejvíc připomínek? Krásně servírovaná je i poslední čokoládová pěna, přestože se poněkud obtížně konzumuje. Michal dezert hodnotí jako zatím nejlepší sladkou tečku týdne. I energická Klára, kterou hosté tipovali na větší adrenalin, zvolí klidnou kreativní zábavu. A na cestu od ní návštěva ještě dostane výslužku – její croissanty z lískového těsta.

 

Čtvrtek: Ekonomka Jana (57) touží večerem na úrovni soupeře inspirovat, to se jí ale nepovede. K jejím obzorům hosté prostě nedohlédnou, spíš mají Janu za namyšlenou snobku.

Jana Bartlová
Jana Bartlová
archiv TV Prima

 

Ve čtvrtek jsou všichni zvědaví, jak si s hostitelskou úlohou poradí ve svém domě, kde žije s přítelem, kritická Jana. Ta, která “všechno ví, všechno zná”. Hlavně v prostírání, příborech, etiketě a původních surovinách se vyzná. Hostům prostře ve své zimní zahradě, konečně je to dokonalé, jak se sama pochválí. S tím Jana žádný problém nemá a opravdu se snaží, jenže možná až moc. Začně pěkně zostra – slivovicí a mušlemi svatého Jakuba. Ty podává v lasturách a jistě to nebyla levná záležitost. Ochutnají všichni plody moře? Pochutnají si? Není to pro soupeře škoda? Mušle mají díky koření docela výraznou chuť, jemnější je brokolicovo-květákový krém. Skladba menu je taková splácaná, hosté čekali od Jany něco jiného.

Moravské uzené doprovodí pepřová omáčka na steaky, možná by se k uzenému víc hodila třeba klasická křenovka, myslí si Magdalena. Pepřová omáčka je peprná dost a také prý nakyslá. Přílohou jsou opět brambory, tentokrát s cibulkou. Jana docela zaboduje úkolem týdne, pizzu si soupeři dají s chutí, ale tím, že je opět upozorní na kvalitní suroviny, jaké na pizzu dala, tak je chuť přejde. A jak dopadne světácký dezert? Crème brûlée je takový, jaký má být, ale ani poslední chod s vanilkou nevoní všem. A přestože Jana o svém výkonu nepochybuje, má ze svého večera smíšené pocity. Návštěvu podaruje vlastnoručně usušenými bylinkami a kořením, spolustolovníci si mohou namíchat vlastní směs do sklenic. Ale i podle jejich výběru se Jana domnívá, že soupeři nejsou na takové úrovni, aby vůbec dokázali její výkon a celou večeři ocenit.

 

Pátek: Trojnásobná babička Magdalena (53) si vaření neulehčí, všechno má dvakrát až třikrát. Přesvědčí svou domáckou kuchyní, zvěřinou a lineckým cukrovím? Nebude kvantita na úkor kvality?

Magdalena Polášková
Magdalena Polášková
archiv TV Prima

Finále se odehraje v obci s gastronomickým názvem Tvarožná Lhota. Hostitelka je zdejší patriotka a kronikářka. Na úvod podává bylinkový likér – silný jako čert. Magdalena řečená Lenka nebo také Magda má ráda všeho hodně a vícekrát. Je to zkušená a „vyvařená“ kuchařka, proto má určitě nejsložitější menu s domácím pečivem, načančaným lineckým cukrovím a dalšími vychytávkami. Hned na úvod servíruje dva chutné saláty s majolkou a domácí bagetkou z bramborového těsta. Drůbeží vývar je pěkně z celého kuřete a k němu jsou tři druhy nudlí! S kari kořením, pepřem, ty nazelenalé jsou s petrželkou. Na hlavní chod je svíčková z dančí kýty, daňka ulovil sám hostitelčin manžel, zvěřina je s domácím knedlíkem, brusinkami a černým jeřábem, který roste na zahradě. Omáčka se zdá příliš pikantní hlavně Lence, která ostré chutě nevyhledává. A kdo ještě takovou svíčkovou nemusí? No Jana, tohle jídlo ona prostě doma nevaří.

Hostitelka ví, že některé chody umí v klidu uvařit určitě lépe, jenže si toho nabrala prostě moc! A úkol týdne, trubičky z listového těsta, musí upéct také nadvakrát, jenže nedobrovolně, protože jsou na uhel. Ale Magda se drží statečně a zábavu zorganizuje určitě nejlépe z celého týdne. Je to takový společenský tvor, ráda veršuje a pořádá všelijaké akce, což se projeví i na její promyšlené slovní hře s hádankami inspirovanými Pevností Boyard. Jenže finále ještě nekončí… Během poslední večeře je si co ještě vyříkat. A svérázná hostitelka během „chvilky pravdy“ svoji rivalku Janu nijak nešetří. Proč také? A kdo má ještě k jihomoravskému týdnu překvapivě co říci?

 

S jakou náladou se hosté rozloučí? A hlavně – jak jihomoravský týden dopadne? Vyhraje ten nejlepší?

 

Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama