Filet z lososa, opečené bylinkové brambory s mrkví na pomazánkovém másle

Doba přípravy: do 2 hodin

Autor receptu: Eliška Čerešňová

Filet z lososa, opečené bylinkové brambory s mrkví na pomazánkovém másle
Filet z lososa, opečené bylinkové brambory s mrkví na pomazánkovém másle

reklama

Suroviny

Filet z lososa:
800 g čerstvého lososa s kůží
citronový tymián
1–2 propasírované stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce petrželky
3 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce citrónové šťávy
sůl
pepř
Brambory:
1,5 kg brambor oloupaných nakrájených na menší měsíčky
3–4 velké mrkve nakrájené na tenké hranolky
6 bobkových listů
2–3 lžíce petrželky nasekané najemno
větvička rozmarýnu nasekaného najemno
2–3 stroužky česneku propasírovaného
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce pomazánkového másla
sůl
pepř

Postup

  1. Losos: Lososa opláchneme, osolíme, opepříme z obou stran. Smícháme marinádu z oleje, česneku, jemně nasekané petrželky, citrónové a pomerančové šťávy. Marinádou potřeme lososa z obou stran. Do pekáče vložíme pečicí papír a na něj lososa kůží nahoru.
  2. Kolem lososa rozložíme pár větviček citronového tymiánu. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C cca 15 minut. Jakmile jde odloupnout kůže, kůží sloupneme, lososa znovu potřeme zbytkem marinády, lehce osolíme a znovu na lososa položíme kůži, ale opačně. Pečeme ještě 10 minut, kdy se kůže vypeče úplně do křupava.
  3. Brambory: Do pekáče vložíme pečicí papír, na něj poklademe brambory s mrkví. Dáme péct na 30 minut do vyhřáté trouby na 200 °C. Připravíme si marinádu z oleje, česneku, petrželky a rozmarýnu. Po 30 minutách pečení přidáme k bramborám bobkové listy a pomazánkové máslo, promícháme. Pečeme ještě 10–15 minut. Osolíme a vmícháme marinádu.

reklama