Suroviny
Filet z lososa: |
| 800 g čerstvého lososa s kůží |
| citronový tymián |
| 1–2 propasírované stroužky česneku |
| 4 lžíce olivového oleje |
| 2 lžíce petrželky |
| 3 lžíce pomerančové šťávy |
| 1 lžíce citrónové šťávy |
| sůl |
| pepř |
Brambory: |
| 1,5 kg brambor oloupaných nakrájených na menší měsíčky |
| 3–4 velké mrkve nakrájené na tenké hranolky |
| 6 bobkových listů |
| 2–3 lžíce petrželky nasekané najemno |
| větvička rozmarýnu nasekaného najemno |
| 2–3 stroužky česneku propasírovaného |
| 4 lžíce olivového oleje |
| 4 lžíce pomazánkového másla |
| sůl |
| pepř |
Postup
- Losos: Lososa opláchneme, osolíme, opepříme z obou stran. Smícháme marinádu z oleje, česneku, jemně nasekané petrželky, citrónové a pomerančové šťávy. Marinádou potřeme lososa z obou stran. Do pekáče vložíme pečicí papír a na něj lososa kůží nahoru.
- Kolem lososa rozložíme pár větviček citronového tymiánu. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C cca 15 minut. Jakmile jde odloupnout kůže, kůží sloupneme, lososa znovu potřeme zbytkem marinády, lehce osolíme a znovu na lososa položíme kůži, ale opačně. Pečeme ještě 10 minut, kdy se kůže vypeče úplně do křupava.
- Brambory: Do pekáče vložíme pečicí papír, na něj poklademe brambory s mrkví. Dáme péct na 30 minut do vyhřáté trouby na 200 °C. Připravíme si marinádu z oleje, česneku, petrželky a rozmarýnu. Po 30 minutách pečení přidáme k bramborám bobkové listy a pomazánkové máslo, promícháme. Pečeme ještě 10–15 minut. Osolíme a vmícháme marinádu.
Související témata s článkem