Nanuk

Doba přípravy: do 1 hodiny

Autor receptu: Eliška Čerešňová

Nanuk
Nanuk

reklama

Suroviny

Korpus:
4 vejce
100 g moučkového cukru
50 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
20 g kakaa
Náplň:
250 g mascarpone
200 g 33% smetany
15 g cukru krupice
100 g 50–70% čokolády
50 g 33% smetany
125 g malin
125 g borůvek
250 g jahod, nakrájených na kousky
1/2 pytlíku želatinového ztužovače za studena
Povrch dortu:
600 g bílé čokolády (nejlépe 30%)
200 g 33% smetany
200 g fondánu nebo modelovací čokolády
potravinářské barvy do čokolády
posypky

Postup

  1. Korpus: Ušleháme pevný sníh z bílků a cukru. Přidáme žloutky a lehce prošleháme. Ručně vmícháme po částech přesátou smíchanou mouku s kakaem. Dno obdélníkové formy 20×15 cm vyložíme pečicím papírem. Vlijeme těsto a pečeme 1 hodinu v předem vyhřáté troubě na 150 °C.
  2. Krém, náplň: Ušleháme do tuha mascarpone s 200 g smetany. Rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmícháme cukr, jahody a borůvky. Vmícháme želatinu připravenou dne návodu. 50 g smetany zahřejeme v rendlíku, horkou smetanou zalijeme 100 g čokolády a zamícháme (čokoláda se rozpustí). Tuto vychladlou čokoládovou ganache smícháme s druhou polovinou krému z mascarpone. Nakonec opatrně vmícháme maliny.
  3. Sestavení dortu: Vychladlý korpus ořízneme do tvaru nanuku a rozdělíme na dva nebo tři pláty. Mezi pláty naneseme do poloviny světlý mascarpone krém, do druhé čokoládový krém. Dáme chladit na min. tři hodiny.
  4. Povrch dortu: Připravíme si ganache z bílé čokolády. Zahřejeme smetanu, vlijeme na bílou čokoládu, zamícháme. Rozdělíme na dvě poloviny a každou nabarvíme libovolnou barvou vhodnou na čokoládu. Vychlazený promazaný dort nasadíme na připravenou konstrukci, případně necháme ležet na podložce. Dort obmažeme ze všech stran připravenou barevnou ganache (každou polovinu jednou barvou).
  5. Rozválíme si fondán nebo modelovací čokoládu na plát silný 0,5–1 cm. Vyřízneme tvar polevy (různé nepravidelné oblouky) a položíme na vršek dortu tak, aby fondán vypadal jako stékající poleva. Dále vyřízneme z fondánu 2 pruhy cca 4 cm široké a nalepíme k sobě pod dortem přes konstrukci (aby to vypadalo jako tyčka nanuku). Dozdobíme posypkami.

reklama