Špenátová polévka

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Eliška Čerešňová

Špenátová polévka
Špenátová polévka

reklama

Suroviny

450 g špenátu (čerstvého nebo mraženého – celé listy)
1–1,5 l vývaru (kuřecí nebo krůtí), případně vodu s bujónem
kořenová zelenina z vývaru nebo čerstvá (2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, cibule, kousek pórku)
100 ml smetany nebo kokosového mléka z plechovky
100 g nivy
2 stroužky česneku
petrželka
libeček
balíček uzeného lososa (není nutné)
sůl
pepř

Postup

  1. Uvaříme kuřecí nebo krůtí vývar. Ve vývaru ponecháme zeleninu. Pokud nemáme vývar, nejprve doměkka povaříme všechnu zeleninu a přidáme bujón. Poté vložíme špenát, prolisovaný česnek, polévkové bylinky, povaříme 10 minut.
  2. Přidáme smetanu nebo kokosové mléko, vše rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme. Před servírováním vložíme na dno talíře nastrouhanou nivu, zalijeme horkou polévkou, můžeme dozdobit kousky uzeného lososa.

reklama