Špenátová polévka
Doba přípravy: do 1,5 hodiny
Suroviny
450 g špenátu (čerstvého nebo mraženého – celé listy) | |
1–1,5 l vývaru (kuřecí nebo krůtí), případně vodu s bujónem | |
kořenová zelenina z vývaru nebo čerstvá (2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, cibule, kousek pórku) | |
100 ml smetany nebo kokosového mléka z plechovky | |
100 g nivy | |
2 stroužky česneku | |
petrželka | |
libeček | |
balíček uzeného lososa (není nutné) | |
sůl | |
pepř |
Postup
- Uvaříme kuřecí nebo krůtí vývar. Ve vývaru ponecháme zeleninu. Pokud nemáme vývar, nejprve doměkka povaříme všechnu zeleninu a přidáme bujón. Poté vložíme špenát, prolisovaný česnek, polévkové bylinky, povaříme 10 minut.
- Přidáme smetanu nebo kokosové mléko, vše rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme. Před servírováním vložíme na dno talíře nastrouhanou nivu, zalijeme horkou polévkou, můžeme dozdobit kousky uzeného lososa.