Suroviny
| 3 lžíce oleje |
| 100 g cibule na kostičky |
| snítka čerstvého tymiánu |
| 500 g topinamburů |
| 100 g másla |
| 100 ml bílého vína |
| 1 l kuřecího vývaru |
| 100 ml smetany ke šlehání |
| potočnice |
| nakládaný lanýž v oleji |
| sůl |
| pepř |
Topinambur do polévky: |
| 5 topinamburů |
| 1 lžička soli |
| 2 l vody |
| 1 šalotka, nakrájená |
| 50 g másla |
Chlebový crumble: |
| 5 plátků 3 dny starého chleba |
| 100 g másla |
Postup
- Topinambury očistíme kartáčkem a nakrájíme na menší kousky. Olej nalijeme do hrnce, rozpálíme a na rozpálený olej dáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Dále přidáme nakrájené topinambury, tymián, sůl, pepř, máslo a 8 minut restujeme do změknutí.
- Dále přidáme vývar, víno a necháme vařit cca 25 minut. Dále přidáme smetanu, necháme už jen krátce probublat. Dále polévku rozmixujeme a přes cedník propasírujeme. Topinambury do polévky: Topinambury očistíme kartáčkem a nakrájíme na větší kostky. Vodu osolíme a přivedeme k varu, do vroucí vody vložíme topinambury a vaříme doměkka. Máslo rozpustíme na pánvi, orestujeme šalotku a dále přidáme uvařené topinambury a lehce orestujeme a dáme stranou.
- Chlebový crumble: Z chleba odkrojíme kůrku, střídku chleba nakrájíme na kostky a vložíme do food procesoru a rozmixujeme. Rozmixovaný chléb vložíme na plech s pečicím papírem, přidáme máslo a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a za občasného míchání opražíme do křupava.
- Kompletace: Do talíře dáme restovaný topinambur, zalijeme polévkou, posypeme crumblem, ozdobíme lanýžem, trošku pokapeme lanýžovým olejem a ozdobíme potočnicí.
Související témata s článkem