Topinamburový krém

Doba přípravy: do 1,5 hodiny

Autor receptu: Jan Jirka

Topinamburový krém
Topinamburový krém

reklama

Suroviny

3 lžíce oleje
100 g cibule na kostičky
snítka čerstvého tymiánu
500 g topinamburů
100 g másla
100 ml bílého vína
1 l kuřecího vývaru
100 ml smetany ke šlehání
potočnice
nakládaný lanýž v oleji
sůl
pepř
Topinambur do polévky:
5 topinamburů
1 lžička soli
2 l vody
1 šalotka, nakrájená
50 g másla
Chlebový crumble:
5 plátků 3 dny starého chleba
100 g másla

Postup

  1. Topinambury očistíme kartáčkem a nakrájíme na menší kousky. Olej nalijeme do hrnce, rozpálíme a na rozpálený olej dáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Dále přidáme nakrájené topinambury, tymián, sůl, pepř, máslo a 8 minut restujeme do změknutí.
  2. Dále přidáme vývar, víno a necháme vařit cca 25 minut. Dále přidáme smetanu, necháme už jen krátce probublat. Dále polévku rozmixujeme a přes cedník propasírujeme. Topinambury do polévky: Topinambury očistíme kartáčkem a nakrájíme na větší kostky. Vodu osolíme a přivedeme k varu, do vroucí vody vložíme topinambury a vaříme doměkka. Máslo rozpustíme na pánvi, orestujeme šalotku a dále přidáme uvařené topinambury a lehce orestujeme a dáme stranou.
  3. Chlebový crumble: Z chleba odkrojíme kůrku, střídku chleba nakrájíme na kostky a vložíme do food procesoru a rozmixujeme. Rozmixovaný chléb vložíme na plech s pečicím papírem, přidáme máslo a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a za občasného míchání opražíme do křupava.
  4. Kompletace: Do talíře dáme restovaný topinambur, zalijeme polévkou, posypeme crumblem, ozdobíme lanýžem, trošku pokapeme lanýžovým olejem a ozdobíme potočnicí.

reklama